Disinilah Lokasi Dajjal Akan Dibunuh Oleh Nabi Isa AS Kelak

Discussion in 'General Discussion' started by sarah manesa, Jul 10, 2015.

 1. sarah manesa

  sarah manesa Member

  Joined:
  May 28, 2015
  Messages:
  32
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  8
  [​IMG]
  Disinilah nanti Dajjal dibunuh nabi Isa AS,,dikota lod 45 km dari jarussalem

  Sebelum kita melanjutkan artikel ini ada baiknya kita memberi salam dan Shalawat buat Baginda Nabi kita yaitu NABI MUHAMMAD SAW


  [​IMG]  Dan sebelum saya melanjutkan artikel ini ada baiknya kita membaca hadist shahih dibawah ini :

  Dari Abdullah Ibnu Umar RA bahwa Rasulullah SAW bersabda :

  “Ketika saya sedang tidur, saya bermimpi melakukan tawaf di Kaabah, lalu ada seorang berambut lebat yang meneteskan air dari kepalanya, lalu aku tanyakan siapakah ini, mereka menjawab, ”Ibnu Maryam as”, kemudian aku berpaling dan melihat seorang laki-laki yang gemuk, berkulit merah, berambut keriting, matanya buta sebelah, dan matanya itu seperti buah anggur yang masak (tak bersinar). Mereka mengatakan, ”Ini Dajjal”. Dia adalah orang yang paling mirip dengan Ibnu Qathn, seorang laki-laki dari Khuza’ah.” [HR al-Bukhari, dan Muslim]

  [​IMG]

  Dan kita sambung lagi hadist dibawah ini
  Dari Anas, beliau berkata, Rasulullah saw bersabda,
  Dajjal itu matanya terhapus (buta),
  tertulis di antara kedua matanya kafir,
  kemudian beliau mengejanya, kafir yang
  boleh dibaca oleh setiap orang muslim
  dan di antara kedua matanya terdapat tulisan “kafir” (HR Muslim)
  Seperti yang dilansirkan dalam situsnya shoutussalam Pada hadist pertama di atas menyebutkan beberapa ciri fisik dajjal, yaitu postur tubuhnya gemuk, kulitnya kemerah-merahan, sebelah matanya buta, matanya seperti buah anggur yang masak. Dan pada hadis kedua disebutkan ciri yang lain, iaitu tertulis huruf kafir di antara kedua matanya. Tanda itu bisa dipahami oleh setiap muslim baik yang mampu membaca maupun yang buta huruf.


  [​IMG]


  Ok gan,,ikuti Hadist - hadist dibawah ini semoga menambah pengetahuan sedikit bagaimana dan dimana dajjal akan terbunuh,,cekidot,,,

  Ummu Syuraik bertanya kepada Rasulullah tentang hari dajjal,

  “Ya Rasulullah ke mana orang-orang Arab ketika itu?”.

  Rasulullah menjawab “Jumlah mereka pada waktu itu terlalu sedikit. Mereka lari ke Baitulmaqdis menjumpai Imam (Imam Mahdi) mereka. Ketika Imam mereka sudah berdiri di depan untuk mengimamkan solat subuh, tiba-tiba datang Isa Bin Maryam. Imam itu akan mundur untuk memberi peluang kepada Isa,

  tetapi Isa sambil memegang bahu Imam itu berkata, “Teruskanlah, sesungguhnya Iqamat dibacakan untuk engkau”.

  Maka sembahyanglah mereka semua dibelakang Imam tadi.

  Selesai solat, Isa A.S. berkata kepada semua jemaah, “Bukakan pintu itu”.

  Mereka membuka pintu Masjid itu, tiba-tiba Dajjal sudah berdiri di situ dan di belakangnya ada 70,000 orang Yahudi lengkap bersenjata. Melihat Isa A.S. ada di dalam masjid itu, Dajjal tiba-tiba mencair seperti cairnya garam disirami air. Dajjal lari karena ketakutan, Isa pun mengejarnya sampai di Babu Luddi dan di situlah Isa A.S. membunuhnya. Orang-orang Yahudi mencoba melarikan diri dan bersembunyi tetapi semua benda tempat mereka bersembunyi akan berbicara dengan izin Allah. Benda-benda dimaksudkan termasuklah dinding, batu, pokok, kayu dan termasuk juga sepohon pokok berduri (disebut pohon Yahudi).Pintu masuk ke kota Lod. Tempat Dajjal akan dibunuh. Jauh tempat ini dari Jeruselem lebih kurang 45 km

  [​IMG]

  Kawasan berbukit yang subur di kota Lod, kota yang berumur 2000 tahun

  Lod (Arab: al-Ludd; Greco-Latin Lydda), juga dieja dan disebut Ludd, ialah sebuah kota di Daerah Tengah, Israel, sekitar 20 kilometer di tenggara Tel Aviv dan 3 kilometer utara Ramallah. Pada akhir tahun 2007, kota ini berpenduduk 67,000 orang, di mana 80% daripadanya adalah dari kaum Yahudi, manakala 20% lagi dari umat Arab Palestin berikutan projek perluasaan tapak penempatan haram Yahudi.
  Nama lama kota ini, selama ribuan tahun, ialah Lydda, Lydea dan Al-Lydd, dan kota ini juga terkenal dengan nama Diospolis. Dalam Injil 1 Tawarikh 8 disebutkan bahawa kota ini menjadi tempat tinggal bagi Suku Bunyamin (anak kepada Nabi Yaakub a.s. dan adik kepada Nabi Yusuf a.s.). Kononnya, di tempat inilah Santo Peter menyembuhkan seseorang yang mengalami penyakit lumpuh, seperti yang disebutkan dalam Kisah Para Rasul 9: 32-38.


  Di kota ini ada sebuah gereja yang dikenali sebagai: Gereja Santo Georgius dan sebuah Masjid yakni: Masjid El-Chodr. Tampat ibadah tersebut membentuk sebuah kompleks bangunan dan memiliki pintu masuk yang unik.

  [​IMG]

  Kota ini dikenal kerana mempunyai Bandara Internasional yang mempunyai banyak persamaan dengan Bandara Tel Aviv yakni Bandara Ben Gurion. Setakat ini telah adanya jalan raya dan jalur KA yang menghubungkan kota ini dengan Tel Aviv.Lapangan terbang utama Israel, Bandara Internasional Ben Gurion (dahulunya dikenali sebagai Lapangan Terbang Lydda, RAF Lydda, dan Lapangan Terbang Lod) terletak di wilayah ini. Mengikut perspektif Islam pula, di pagar/tembok Kota Lod inilah akan terjadinya pembunuhan Dajal oleh Nabi Isa a.s..

  Dalam hadits Nawwas bin Sam’an yang panjang yang membicarakan kemunculan Dajjal dan turunnya Isa AS, Rasulullah SAW bersabda:

  “Ketika Allah telah mengutus al-Masih Ibnu Maryam, maka turunlah ia di menara putih di sebelah timur Damsyik dengan mengenakan dua buah pakaian yang dicelup dengan waras dan zafaran, dan kedua telapak tangannya diletakkannya di sayap dua Malaikat; bila ia menundukkan kepala maka menurunlah rambutnya, dan jika diangkatnya kelihatan landai seperti mutiara. Maka tidak ada orang kafir pun yang mencium nafasnya kecuali pasti meninggal dunia, padahal nafasnya itu sejauh mata memandang. Lalu Isa mencari Dajjal hingga menjumpainya di pintu Lud, lantas dibunuhnya Dajjal hingga menjumpainya di pintu Lud, lantas dibunuhnya Dajjal. Kemudian Isa datang kepada suatu kaum yang telah dilindungi Allah dari Dajjal, lalu Isa mengusap wajah mereka dan memberi tahu mereka tentang darjat mereka di syurga.” (Shahih Muslim, Kita Al-Fitan wa Asyrathis Sa’ah, Bab Dzikr Ad-Dajjal 18:67-68)

  Aus bin Aus Ats-Tsaqafi meriwatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda, “‘Isa bin Maryam akan turun di Menara Putih sebelah timur Kota Damsyik.” (HR Thabrani)

  Menurut Ibnu Katsir Nabi Isa akan turun disisi menara sebelah timur Masjid Jamik Umawi iaitu di sebelah timur Damaskus/Damsyik. Menara tersebut telah diperbaiki pada zaman Ibnu Katsir iaitu pada tahun 741 Hijrah. Pembiayaanya diambil dari harta orang-orang Nasrani yang sebelumnye telah membakar menara tersebut.

  [​IMG]

  Hafiz Ibnu Katsir dalam an-Nihayah berkata, “Inilah pendapat yang lebih masyhur tentang tempat turunnya Isa, iaitu di menara putih di timur Damsyik. Dan saya telah melihat di sebagian buku bahwa Isa turun di menara putih sebelah timur Jami’ Damsyik. Mungkin inilah yang lebih valid dan bunyi riwayatnya, ‘Maka dia turun di atas menara putih yang ada di timur Damsyik’. Jadi rawi membuat redaksi sendiri sesuai dengan apa yang dia fahami. Dan di Damsyik tidak ada menara yang dikenali dengan menara timur kecuali menara yang berada di timur Jami’ Umawi dan inilah yang lebih cocok dan lebih sesuai kerana Isa turun pada saat didirikannya shalat…” (An-Nihayah fi al-Fitan wa al-Malahim I/192) Menurut Sami bin Abdullah Al-Maghluts pula dalam bukunya Athlas Tarikh al-Anbiya’ wa ar-rosul (atlas sejarah nabi dan rosul) ada dua buah menara yang sangat mirip sebagaimana disebutkan dalam hadist di atas. Kedua menara itu adalah menara Masjid al-Umawi (Umayyah) yang di bangun oleh al-Walid bin Abdul Malik (lihat atlas hadist karya Syauqi Abu Khalil) dan menara tembok damaskus. Kedua tempat tersebut memiliki kemiripan yang diduga disana lah Isa AS akan turun.

  Sifat Dan Rupa Nabi Isa Alaihissalam

  Adapun sifat-sifatnya maka Nabi kita saw telah menyatakan bahawa :

  • Isa adalah laki-laki berperawakan sedang tidak tinggi tidak pendek
  • berwajah bulat
  • berkulit kemerah-merahan
  • berdada lapang
  • orang yang paling mirip dengannya adalah Urwah bin Mas’ud ast-Tsaqafi.
  Dari Abu Hurairah bahawasanya Rasulullah saw bersabda, “Antara diriku dengan Isa tidak ada nabi, dan sesungguhnya dia pasti turun. Jika kalian melihatnya maka kenalilah dia. Sesungguhnya dia berperawakan sedang, putih kemerah-merahan, dia turun di antara dua potong baju berwarna kekuning-kuningan, kepalanya seolah-olah menetes walaupun tidak basah, dia memerangi manusia di atas Islam, lalu dia mematahkan salib, membunuh babi dan menghapus jizyah. Pada masanya Allah menghancurkan semua agama kecuali Islam, dia membunuh al-Masih ad-Dajjal kemudian tinggal di bumi selama 40 tahun kemudian wafat dan kaum muslimin menshalatkannya.” (HR. Abu Dawud, al-Hakim dan Ibnu Khuzaimah)
  Dari Abu Hurairah, Nabi saw bersabda,
  “Pada malam Isra’…. Dan saya bertemu
  dengan Isa. Lalu Nabi saw menjelaskan
  ciri-cirinya, ‘Orangnya sedang, kulitnya
  kemerah-merahan, seolah-olah dia
  habis mandi,
  saya melihatnya…’.”
  (HR. al-Bukhari, Muslim dan at-Tirmidzi)
  Dari Jabir bin Abdullah bahawa

  Rasulullah saw bersabda,
  “Saya bertemu dengan para nabi,
  ternyata Musa….
  Saya melihat Isa bin Maryam,
  ternyata orang yang paling mirip dengannya
  adalah Urwah bin Mas’ud….”
  (HR. Muslim dan at-Tirmidzi)
  Dari Abdullah bin Abbas Rasulullah SAW
  menceritakan malam Isra’nya,
  beliau bersabda,
  “Saya melihat Isa berperawakan
  sedang kemerah-merahan berambut lurus….”
  (HR. al-Bukhari dan Muslim)  Semoga dengan artikel sederhana ini menambah pengetahuan sedikit tentang akhir jaman ,,sekian dan terima kasih jangan lupa berikan komentar kamu..

  SUMBER : WAJIB TAHU,,Ternyata Disinilah Lokasi Dajjal Akan Dibunuh Oleh Nabi Isa AS Kelak,,FOTO
   
 2. kusumarga

  kusumarga Member

  Joined:
  Jul 7, 2015
  Messages:
  762
  Likes Received:
  78
  Trophy Points:
  28
  kadang ingin menyaksikan jaman tersebut...
  namun ngeri jaman sebelumnya penuh kedzoliman..
   
 3. Aji Oke

  Aji Oke Member

  Joined:
  Apr 15, 2015
  Messages:
  71
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  8
  hhhmmm, setidaknya kita harus tahu. walaupun keadaan sebelum nabi Isa as. turun ke bumi sangat menyengsarakan. agar kita setidaknya tidak tersesat
   
 4. adi hasan

  adi hasan Member

  Joined:
  Jul 6, 2015
  Messages:
  776
  Likes Received:
  42
  Trophy Points:
  28
Loading...

Share This Page